SKŁADNIKI:
- 100 ml mocnego espresso,
- 80 g masła orzechowego,
- 1,5 łyżki kakao,
- 40 g rozpuszczonego masła (może być masło sklarowane),
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1 łyżka erytrolu,
- szczypta soli
oraz
- 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- 20 g posiekanych orzechów np. pekan lub migdałów.
WYKONANIE:
- W garnku na małym ogniu rozpuszczam masło i masło orzechowe. Mieszam dodaję słodzik i gorącą kawę.
- Zdejmuję z ognia i mieszam dokładnie. Na koniec kakao i mąkę kokosową. Dokładanie łączę.
- Wymieszaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej. Wstawiam do zamrażalnika na 45 minut.
- Po tym czasie kroję na 12 porcji. Każdą polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dekoruję orzechami i/lub migdałami.
MAKROSKŁADNIKI:
W całości / w jednej kostce (było 12 sztuk):
- Tłuszcz ok. 125 / 10 g
- Białko ok. 24 / 2 g
- Węglowodany ok. 24 / 2 g,
- Kalorie ok. 1358 / 113 kcal.