SKŁADNIKI
- 250 g serka kanapkowego,
- 1 jajko,
- 25-30 g mielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone firmy Witpak).
WYKONANIE
- Jajko mieszam z serkiem.
- Dodaję siemię lniane.
- Mieszam i sprawdzam gęstość, jeśli ciasto jest zbyt luźne dodaję jeszcze odrobinę lnu.
- Gotuję wodę.
- Formuję wałeczek, który kroję podobnie jak kopytka. Kluseczki wrzucam do wrzątku i gotuję na małym ogniu, w zasadzie można powiedzieć, że parzę we wrzątku. Po jednej minucie z każdej strony.
- Jednorazowo lepiej wrzucać po kilka klusek, dzięki temu nie skleją się.
Idealnie smakują ze smażoną cebulką albo ze śmietaną 😉
MAKROSKŁADNIKI
- Tłuszcz ok. 42 g,
- Białko ok. 36 g,
- Węglowodany ok. 10 g,
- Kalorie 580 k