SKŁADNIKI
- 200 g twarogu tłustego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego,
- 4 łyżki łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżeczka sody,
- pół łyżeczki soli,
- 0,25 szklanki wody.
WYKONANIE
- W misce mieszam mokre składniki, następnie dodaję suche. Łączę i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 10 minut.
- Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 25 minut „góra dół”. Studzę na kratce.
Makroskładniki w całym chlebku:
- Tłuszcz: 92,3 g
- Białko 94,3 g
- Węglowodany 37,2 g
- Kalorie 1411 kcal
- Tłuszcz: 4,6 g
- Białko 4,7 g
- Węglowodany 1,86 g
- Kalorie 70,6 kcal