SKŁADNIKI
- 2 białka jaj,
- 2 jajka,
- ok. 120 g twarogu sernikowego lub kanapkowego,
- 20 g łupiny babki jajowatej,
- 30 g mąki migdałowej,
- 15-20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 1-2 rozgniecione ząbki czosnku, po pół łyżeczki oregano, rozmarynu, bazylii,
- szczypiorek,
- 2 łyżki oliwy,
- opcjonalnie szczypta grubej soli.
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Do białek dodaję jajka, twaróg, ocet, oliwę, mąkę, babkę jajowatą, sól oraz proszek do pieczenia i energicznie mieszam. Odstawiam na kilka minut.
- W odrębnej misce mieszam oliwę, zioła i czosnek. Ciasto na chleb przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (15 x 20 cm). Wierzch smaruję oliwą z ziołami lekko wciskając w ciasto.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę (góra-dół) przez ok. 45-50 minut – początkowo przez 10 minut w temp. 180°C, następnie zmniejszam do 160°C.
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.