SKŁADNIKI
- 9 białek (ok. 300 g),
- 40 g mąki kokosowej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 50 g słodziku (25 g do masy i 25 g do ciasta),
- 10 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku,
- szklanka malin (mogą być rozmrożone, mogą być także inne owoce),
- 400 g mleka kokosowego,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody,
- wiórki kokosowe do posypania.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Białka ubijam ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję sypkie składniki i delikatnie łączę.
- Ciasto przekładam do formy (ok. 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku 20-25 minut w temp. 160 C.
- Maliny blenduję z mleczkiem. Następnie dodaję rozpuszczoną żelatynę i łączę. Przekładam na upieczone ostudzone ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi. Odstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 44 / 2,8 g,
- tłuszcz 121 / 7,6 g,
- węglowodany 34 / 2 g,
- kalorie 1454 / 91 kcal