SKŁADNIKI
- 2 białka jaj,
- 3 jajka,
- ok. 160 g tłustego twarogu,
- 25 g łupiny babki jajowatej,
- 20 g mąki łubinowej,
- 10 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki soli,
- opcjonalnie zioła, sezam, czarnuszka, kminek, rozmaryn, mak.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Twaróg, ocet, oliwę, białka i jajka blenduję do uzyskania napuszonej i gładkiej masy. Dodaję resztę składników i łączę / miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiam na ok. 10 minut.
- Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formuję bochenek, ewentualnie nacinam nożem jak przy tradycyjnych chlebie.
- Piekę w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 170°C przez ok. 40-45 minut.
- Kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości / w jednej kromce (10):
- białko 61 / 6,1 g,
- tłuszcz 51 / 5,1 g,
- węglowodany 10 / 1 g,
- kalorie 812 / 81,2 kcal.