SK艁ADNIKI聽
- 2 bia艂ka jaj,
- 3 jajka,
- ok. 160 g t艂ustego twarogu,
- 25 g 艂upiny babki jajowatej,聽
- 20 g m膮ki 艂ubinowej,
- 10 g m膮ki bambusowej / b艂onnika bambusowego,
- 2 艂y偶ki oliwy,
- 2 艂y偶ki octu jab艂kowego,聽
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
- 膰wier膰 艂y偶eczki soli,
- opcjonalnie zio艂a,聽sezam,聽czarnuszka,聽kminek,聽rozmaryn,聽mak.
*聽podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE聽
- Twar贸g, ocet, oliw臋, bia艂ka i jajka blenduj臋 do uzyskania napuszonej i g艂adkiej masy. Dodaj臋 reszt臋 sk艂adnik贸w i 艂膮cz臋 / miksuj臋 do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiam na ok. 10 minut.聽
- Ciasto przek艂adam na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Zwil偶onymi d艂o艅mi formuj臋 bochenek, ewentualnie nacinam no偶em jak przy tradycyjnych chlebie.聽
- Piek臋 w nagrzanym piekarniku (g贸ra-d贸艂) w temp. 170掳C przez ok. 40-45 minut.
- Kroj臋 po ca艂kowitym ostudzeniu.聽
Makrosk艂adniki w ca艂o艣ci / w jednej kromce (10):
- bia艂ko 61 / 6,1 g,
- t艂uszcz 51 / 5,1 g,
- w臋glowodany 10 / 1 g,
- kalorie 812 / 81,2 kcal.