SK艁ADNIKI
FARSZ
- 250 g kapusty kiszonej drobno posiekanej,
- 250 g pieczarek,
- 1 ma艂a cebula,
- 2-3 艂y偶ki mas艂a klarowanego,
- 1 艂y偶eczka pieprzu zio艂owego,
- 1 艂y偶ka majeranku,
- 30-40 g startego 偶贸艂tego sera,
- s贸l, pieprz do smaku.
CIASTO聽
- 2 偶贸艂tka,
- 1 jajko,
- 3 艂y偶ki g臋stej kwa艣nej 艣mietany,
- 80 g smalcu / mas艂a / oleju kokosowego,
- 80 g migda艂owej,
- 10-15 g mielonego siemienia lnianego odt艂uszczonego (albo m膮ki lnianej ) lub 艂upiny babki jajowatej,
- 20-25 g m膮ki kokosowej,
- p贸艂 艂y偶eczki soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wi臋cej prostych 艣wi膮tecznych przepis贸w znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam t艂uszcz i sma偶臋 cebul臋. Gdy lekko zeszkli si臋 dodaj臋 pokrojone pieczarki i mieszam. Sma偶臋 przez kilka minut, a偶 strac膮 j臋drno艣膰 i odparuj膮. Nast臋pnie dodaj臋 posiekan膮 kapust臋.
- Dusz臋 pod przykryciem kilkana艣cie minut. Na koniec dodaj臋 przyprawy, mieszam i zostawiam do ostudzenia.
- Sk艂adniki na ciasto 艂膮cz臋 i odk艂adam do zamra偶alnika na 40-50 minut.
- Sch艂odzone ciasto rozwa艂kowuj臋 pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.聽
- Ciasto przek艂adam na desk臋 i ponownie do sch艂odzenia do zamra偶alnika. Dzi臋ki sch艂odzeniu bez problemu odkleimy papier z obu stron ciasta.
- Z ciasta zdejmuj臋 wierzchni膮 warstw臋 papieru. Na rozwa艂kowanym cie艣cie uk艂adam farsz i starty 偶贸艂ty ser (zostawiaj膮c 1-2 cm marginesy) i roluj臋.
- Boki rolady zabezpieczam sklejaj膮c ciasto. Rolad臋 zawijam w papier do pieczenia (ten, kt贸ry pozosta艂 z rozwa艂kowania ciasta) ostawiaj膮c nieco luzu (zerknij do filmu poni偶ej).聽
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piek臋 g贸ra-d贸艂 przez ok. 40 minut w temp. 150-160掳C.
- Mo偶na podawa膰 na ciep艂o i na zimno.聽
MAKROSK艁ADNIKI聽w ca艂o艣ci / w kawa艂ku (je艣li podzielimy na 12):
- bia艂ko ok. 60 / 5 g
- t艂uszcz ok. 189 / 15,8 g
- w臋glowodany ok. 20 / 1,7 g
- kalorie ok. 2031 / 170 kcal.
聽