Kategorie
Keto wytrawnie

KETO ROLADA Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 🌲

Pyszna rolada pachnąca świętami! Można zrobić także w wersji z mięsem.

SKŁADNIKI

FARSZ

CIASTO 

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych świątecznych przepisów znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę cebulę. Gdy lekko zeszkli się dodaję pokrojone pieczarki i mieszam. Smażę przez kilka minut, aż stracą jędrność i odparują. Następnie dodaję posiekaną kapustę.
  2. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut. Na koniec dodaję przyprawy, mieszam i zostawiam do ostudzenia.
  3. Składniki na ciasto łączę i odkładam do zamrażalnika na 40-50 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 
  5. Ciasto przekładam na deskę i ponownie do schłodzenia do zamrażalnika. Dzięki schłodzeniu bez problemu odkleimy papier z obu stron ciasta.
  6. Z ciasta zdejmuję wierzchnią warstwę papieru. Na rozwałkowanym cieście układam farsz i starty żółty ser (zostawiając 1-2 cm marginesy) i roluję.
  7. Boki rolady zabezpieczam sklejając ciasto. Roladę zawijam w papier do pieczenia (ten, który pozostał z rozwałkowania ciasta) ostawiając nieco luzu (zerknij do filmu poniżej). 
  8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół przez ok. 40 minut w temp. 150-160°C.
  9. Można podawać na ciepło i na zimno. 
MAKROSKŁADNIKI w całości / w kawałku (jeśli podzielimy na 12):
  • białko ok. 60 / 5 g
  • tłuszcz ok. 189 / 15,8 g
  • węglowodany ok. 20 / 1,7 g
  • kalorie ok. 2031 / 170 kcal.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *