SKŁADNIKI
FARSZ
- 250 g kapusty kiszonej drobno posiekanej,
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 30-40 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku.
CIASTO
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 80 g smalcu / masła / oleju kokosowego,
- 80 g migdałowej,
- 10-15 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego (albo mąki lnianej ) lub łupiny babki jajowatej,
- 20-25 g mąki kokosowej,
- pół łyżeczki soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych świątecznych przepisów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę cebulę. Gdy lekko zeszkli się dodaję pokrojone pieczarki i mieszam. Smażę przez kilka minut, aż stracą jędrność i odparują. Następnie dodaję posiekaną kapustę.
- Duszę pod przykryciem kilkanaście minut. Na koniec dodaję przyprawy, mieszam i zostawiam do ostudzenia.
- Składniki na ciasto łączę i odkładam do zamrażalnika na 40-50 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Ciasto przekładam na deskę i ponownie do schłodzenia do zamrażalnika. Dzięki schłodzeniu bez problemu odkleimy papier z obu stron ciasta.
- Z ciasta zdejmuję wierzchnią warstwę papieru. Na rozwałkowanym cieście układam farsz i starty żółty ser (zostawiając 1-2 cm marginesy) i roluję.
- Boki rolady zabezpieczam sklejając ciasto. Roladę zawijam w papier do pieczenia (ten, który pozostał z rozwałkowania ciasta) ostawiając nieco luzu (zerknij do filmu poniżej).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół przez ok. 40 minut w temp. 150-160°C.
- Można podawać na ciepło i na zimno.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w kawałku (jeśli podzielimy na 12):
- białko ok. 60 / 5 g
- tłuszcz ok. 189 / 15,8 g
- węglowodany ok. 20 / 1,7 g
- kalorie ok. 2031 / 170 kcal.