SKŁADNIKI:
- 2 żółtka,
- pół cebuli,
- 1 łyżka smalcu do smażenia cebuli,
- 100 g sera cheddar,
- 2 łyżki (ok. 20 g) miękkiego smalcu lub masła,
- 1 łyżka (10 g) maku,
- 4 łyżki (ok. 45 g) mąki kokosowej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawy (tymianek, ostra papryka, rozmaryn),
- sól.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Na patelni na łyżce smalcu smażę pokrojoną cebulę, aż ładnie zrumieni się. Odstawiam do ostudzenia.
- Następnie mieszam usmażoną cebulkę, starty na drobnych oczkach cheddar, miękki smalec, mak, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, ewentualnie zioła i zagniatam ciasto.
- Ciasto dzielę na części, z których formuję paluszki.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut (trzeba obserwować).
MAKROSKŁADNIKI całości / w jednej porcji (było 11):
- Białko 37 / 3,4 g,
- Tłuszcz 95 / 8,6 g,
- Węglowodany 7 / 0,6 g,
- Kalorie 1040 / 95 kcal