
SKŁADNIKI:
- 450 g filetów z dorsza,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1,5 łyżki serka kanapkowego (np. Almette),
- 1,5 łyżki mąki kokosowej,
- 2 ząbki czosnku,
- garść koperku,
- skórka z połowy cytryny lub suszona sproszkowana,
- sól lub sól ziołowa, pieprz,
- tłuszcz do smażenia (masło sklarowane lub smalec gęsi).
WYKONANIE:
Rybę kroję w drobną kostkę lub mielę w maszynce do mięsa. Do ryby dodaję jajka, żółtko, serek, czosnek, mąkę kokosową, koperek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
Dokładnie mieszam. Lepię kotlety (u mnie 10 sztuk) i smażę z obu stron na złoty kolor.
MAKROSKŁADNIKI:
W całości / w jednym kotlecie (było 10):
- Białko 101 / 10,1 g,
- Tłuszcz 99 / 9,9 g,
- Węglowodany 3,5 / 0,4 g,
- Kalorie 1321 / 132 kcal.