SKŁADNIKI
Farsz:
- 2-3 cebule,
- 2-3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie masło),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, świeżo mielony pieprz.
- opcjonalnie ser żółty.
Ciasto:
- 2 jajka,
- 30 g złotego mielonego siemienia lnianego (odtłuszczonego) lub mąki lnianej*,
- 20 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej,
- 20 g babki jajowatej,
- 100 ml ciepłej wody*,
- 30 g oliwy z oliwek plus do natłuszczenia formy,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli.
* ciasto musi być plastyczne, jeśli jest zbyt twarde dodaję wodę, jeśli zbyt luźne odrobinę mąki lub siemienia lnianego.
** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę lekko posoloną cebulę, aż się zeszkli. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffiny natłuszczam.
- Ciasto dzielę na tyle porcji ile miejsc w formie (u mnie 12).
- W każdym wgłębieniu umieszczam porcję ciasta, tak żeby powstało wgłębienie i wyższe brzegi.
- W każdej porcji umieszczam łyżeczkę cebulki. Wierzch można posypać startym żółtym serem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 20-30 minut w temperaturze 140-150°C.
- Można podawać z ulubionym sosem czy też zajadać z zupą.
MAKROSKŁADNIKI (bez żółtego sera) w całości / w jednej porcji (było 12):
- Białko 37 / 3,1 g,
- Tłuszcz 101 / 8,4 g,
- Węglowodany 16 / 1,3 g,
- Kalorie 1191 / 99,3 g.