SKŁADNIKI
- 350 g płatków owsianych,
- 150 g roztopionego masła (może być klarowane),
- 2 łyżki nasion chia,
- 4 łyżki dowolnego słodziku (ksylitol lub erytrol, dodatkowo można dodać łyżkę miodu),
- 1 łyżeczka cynamonu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Płatki owsiane blenduje bądź rozdrabiam w malakserze do uzyskania grubej mąki. Można użyć gotowej mąki owsianej. Mieszam z pozostałymi składnikami.
- Ciasto można schłodzić przez godzinę w lodówce, następnie rozwałkowuję i wykrawam za pomocą szklanki krążki.
- Jeśli ciasto nie było schłodzone formuję kulki i spłaszczam na blasze na dowolnej wielkości ciastka.
- Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż ciasteczka zrumienią się (około 8 minut).