Kategorie
Keto pieczywo

SŁONECZNIKOWE KETO BUŁKI Z PATELNI Jak upiec keto bułki?

Na szybko, smacznie i bez piekarnika 😉 🌻 Świetne do szybkiego burgera 🥰

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajka (70 g),
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g ziaren słonecznika,
  • 10 g mąki migdałowej,
  • 20 g łupiny babki jajowatej,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • opcjonalnie ulubione zioła, przyprawy.

WYKONANIE:

Białka roztrzepuję lub ubijam na pianę (w obu wersjach bułeczki wychodzą pięknie). Dodaję oliwę oraz ocet. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut.

Formuję bułki (może być 1, 2 lub 3 mniejsze). Układam na rozgrzanej patelni, wcześniej posmarowanej oliwą z oliwek. Piekę pod przykryciem (lekko uchylonym) na bardzo małym ogniu. Odwracam po kilku minutach na drugą stronę i piekę kolejne kilka minut. W ten sposób odwracam jeszcze 2-3 razy, żeby bułki dobrze upiekły się z obu stron i nie spaliły.

Suche boki są oznaką upieczenia. Zanim bułki zdejmę z patelni zostawiam jeszcze na kilka minut na wyłączonym ogniu pod uchylonym przykryciem.

Makroskładniki w całości / w jednej bułce jeśli zrobimy 3:

  • Tłuszcz 39 / 13 g,
  • Białko 22 / 7,3 g,
  • Węglowodany 6 / 2 g,
  • Kalorie 493 / 164 kcal. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *