
SKŁADNIKI:
- 2 białka jajka (70 g),
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g ziaren słonecznika,
- 10 g mąki migdałowej,
- 20 g łupiny babki jajowatej,
- ćwierć łyżeczki soli,
- opcjonalnie ulubione zioła, przyprawy.
WYKONANIE:
Białka roztrzepuję lub ubijam na pianę (w obu wersjach bułeczki wychodzą pięknie). Dodaję oliwę oraz ocet. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut.
Formuję bułki (może być 1, 2 lub 3 mniejsze). Układam na rozgrzanej patelni, wcześniej posmarowanej oliwą z oliwek. Piekę pod przykryciem (lekko uchylonym) na bardzo małym ogniu. Odwracam po kilku minutach na drugą stronę i piekę kolejne kilka minut. W ten sposób odwracam jeszcze 2-3 razy, żeby bułki dobrze upiekły się z obu stron i nie spaliły.
Suche boki są oznaką upieczenia. Zanim bułki zdejmę z patelni zostawiam jeszcze na kilka minut na wyłączonym ogniu pod uchylonym przykryciem.
Makroskładniki w całości / w jednej bułce jeśli zrobimy 3:
- Tłuszcz 39 / 13 g,
- Białko 22 / 7,3 g,
- Węglowodany 6 / 2 g,
- Kalorie 493 / 164 kcal.