Kategorie
Desery

SERNIK KLASYCZNY

Mój ulubiony. Lekki i puszysty.

 

Mój ulubiony. Lekki i puszysty. Oczywiście mało słodki:) To był pierwszy sernik, który wyszedł mi bez problemu. Od tamtej pory robię tylko według tego przepisu. Zmieniam jedynie dodatki. Zamiast wanilii dodaję skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Czasem piekę na herbatnikach, a innym razem bez spodu. Można polać polewą czekoladową. Jednak raczej tego nie robię, gdyż sernik znika w takim tempie, że gdy zabieram się do zrobienia polewy już nie ma ciasta…

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu trzy razy mielonego,
  • 220g stopionego masła,
  • niepełna szklanka cukru pudru (może być także rozdrobniony ksylitol),
  • 8 jajek,
  • aromat waniliowy,
  • cukier z wanilią,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,

 

WYKONANIE

  1. Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka oddzielam od białek.
  2. Żółtka miksuję z cukrem pudrem (lub ksylitolem) i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję twaróg z roztopionym masłem. Na koniec budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz aromat.
  3. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam.
  4. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wcześniej wykładam herbatnikami). Piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu studzę w zamkniętym piekarniku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *