Kategorie Desery SERNIK KLASYCZNY Mój ulubiony. Lekki i puszysty. Autor wpisu Autor: Dorota Głowacka Data wpisu 13 listopada, 2020 Brak komentarzy do SERNIK KLASYCZNY Mój ulubiony. Lekki i puszysty. Oczywiście mało słodki:) To był pierwszy sernik, który wyszedł mi bez problemu. Od tamtej pory robię tylko według tego przepisu. Zmieniam jedynie dodatki. Zamiast wanilii dodaję skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Czasem piekę na herbatnikach, a innym razem bez spodu. Można polać polewą czekoladową. Jednak raczej tego nie robię, gdyż sernik znika w takim tempie, że gdy zabieram się do zrobienia polewy już nie ma ciasta… SKŁADNIKI 1 kg twarogu trzy razy mielonego, 220g stopionego masła, niepełna szklanka cukru pudru (może być także rozdrobniony ksylitol), 8 jajek, aromat waniliowy, cukier z wanilią, 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej, WYKONANIE Masło rozpuszczam i studzę. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka miksuję z cukrem pudrem (lub ksylitolem) i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję twaróg z roztopionym masłem. Na koniec budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie wcześniej wykładam herbatnikami). Piekę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu studzę w zamkniętym piekarniku. Tagi jajka, masło, twaróg ← I CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE → MOCNO BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedziTwój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *Komentarz * Nazwa * E-mail * Witryna internetowa Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy.