SKŁADNIKI
- 500 g mąki żytniej (u mnie chlebowa typ 720)*,
- 20 g otrębów owsianych (opcjonalnie),
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego >>> przepis,
- 400 g wody,
- 1 czubata łyżeczka soli.
*można także połączyć mąkę jasną z razową
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz w tym eBooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie (można za pomocą łyżki bądź robota kuchennego). Ciasto ma dość luźną konsystencję (takiego gęstego, ciągnącego budyniu).
- Masę przekładam do podłużnej foremki (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami bądź mielonym siemieniem. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin (nawet 5h, zależy od temperatury otoczenia). Ja wstawiam do piekarnika z włączoną lampką, wtedy temperatura wynosi ok. 25°C. Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy wyraźnie powiększy swą objętość i wypełni foremkę.
- Przed pieczeniem chleb nacinam w kilku miejscach i skrapiam wodą (nie jest to konieczne), a na dno piekarnika wstawiam naczynie z wodą. Chleb wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 40 minut.
- Upieczony chleb studzę na kratce. Kroję po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia, gdy już dobrze zastygnie… Wiem, wiem… ciężko wytrzymać, gdy ten zapach unosi się w domu…