Kategorie
Domowe pieczywo

I CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Prosty, niezawodny, pachnący i pyyyysznyyyy! <3

SKŁADNIKI

*można także połączyć mąkę jasną z razową

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz w tym eBooku:

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki mieszam dokładnie (można za pomocą łyżki bądź robota kuchennego). Ciasto ma dość luźną konsystencję (takiego gęstego, ciągnącego budyniu).
  2. Masę przekładam do podłużnej foremki (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami bądź mielonym siemieniem. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin (nawet 5h, zależy od temperatury otoczenia). Ja wstawiam do piekarnika z włączoną lampką, wtedy temperatura wynosi ok. 25°C. Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy wyraźnie powiększy swą objętość i wypełni foremkę.
  3. Przed pieczeniem chleb nacinam w kilku miejscach i skrapiam wodą (nie jest to konieczne), a na dno piekarnika wstawiam naczynie z wodą. Chleb wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 40 minut.
  4. Upieczony chleb studzę na kratce. Kroję po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia, gdy już dobrze zastygnie… Wiem, wiem… ciężko wytrzymać, gdy ten zapach unosi się w domu… 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *