Kategorie
Keto desery Keto pieczywo

KOKOSOWE BUŁKI BEZ GLUTENU I NABIAŁU Jak upiec keto bułki?

KOKOSOWE BUŁKI BEZ GLUTENU I NABIAŁU

Składniki na 9 średniej wielkości bułek: 

  • 200g ciepłej wody,
  • 80g wiórków kokosowych,
  • 50g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka octu najlepiej jabłkowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli.

*polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor.

Wykonanie: 

  1. Wiórki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję.
  2. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
  3. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo).

Smacznego!

Bułki przechowuję w chłodnym miejscu (maksymalnie 3 dni).

Makro w jednej bułce:

  • tłuszcze: ok. 8,4g
  • białka: ok. 3,8g
  • węglowodany:  ok. 1,2g
  • kcal ok. 102

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *