
SKŁADNIKI:
- 8 – 9 łyżek oleju,
- 150 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżka octu,
- 250 g mąki (ja użyłam orkiszowej),
- 85 g posiekanych orzechów (u mnie mieszanka włoskie, nerkowce i migdały),
- 3 łyżki naturalnego kakao,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 250 g startej na dużych oczkach obranej cukinii,
- 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek.
POLEWA:
100 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
- Jajka ucieram z ksylitolem. Na koniec dodaję olej i ocet.
- Pozostałe suche składniki łączę ze sobą. Cukinię obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Do utartych jaj dodaję stopniowo suche składniki. Następnie cukinię i śliwki. Mieszam dokładnie.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24cm). Piekę w nagrzanym do 170-180ºC piekarniku przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!