SKŁADNIKI na 8 niedużych bułek
- 0,5 szklanki mąki kokosowej,
- 5 łyżek łupiny babki jajowatej,
- 4 jajka,
- niepełna szklanka wrzątku,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2,5 łyżki octu jabłkowego.
WYKONANIE
- W misce mieszam jajka z octem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję suche składniki, dolewając w trakcie mieszania wrzątek. Dokładnie łącze. Odstawiam na 15 minut.
- Po tym czasie lepię kulki, zmoczenie rąk w wodzie ułatwia zadanie.
- Piekę w nagrzanym do 180-190°C piekarniku przez 20-25 minut (bułki muszą być rumiane). Studzę na kratce.
Makroskładniki w jednej bułce:
- tłuszcz ok. 6,4 g
- białko ok. 4 g
- węglowodany: ok. 0,75 g
- ok. 84 kcal