Sernik możemy przygotować bez spodu i w takiej wersji również jest bardzo smaczny 🥰
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1 żółtko,
- 2 jajka,
- 50 g rozpuszczonego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- 20 g mąki migdałowej,
- 30 g mąki kokosowej,
- 40 g wiórków kokosowych,
- wanilia,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ
- 1 kg twarogu sernikowego*,
- 4 żółtka*,
- 80 g rozpuszczonego masła*,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku bez cukru,
- skórka starta z jednej cytryny
*w temperaturze pokojowej.
KOKOSOWA CHMURKA
- 5 białek,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru waniliowego lub śmietankowego,
- 2-3 łyżki erytrolu w pudrze.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Łączę składniki na spód ciasta. Wypełniam nim dno tortownicy (o średn. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160ºC przez 15 minut.
- Twaróg łączę z masłem i słodzikiem. Następnie dodaję żółtka, mąkę, budyń oraz skórkę z cytryny i miksuję. Masę przekładam na już upieczony spód.
- Kontynuuję pieczenie w temp. 160ºC przez 60 minut.
- Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję słodzik, wiórki kokosowe oraz budyń w proszku i delikatnie łączę. Pianę białkową przekładam na upieczony sernik. Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
- Piekę jeszcze przez ok. 10 minut.
- Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.