Do ciasta możemy dodać dowolne przyprawy. Możemy także posypać makiem, sezamem lub kminkiem. W każdej wersji cieszą się uznaniem i chrupaniem 😉
SKŁADNIKI
- 1 jajko,
- 40 g miękkiego masła, smalcu lub oleju kokosowego,
- ok. 30 g mąki łubinowej,
- 40 g startego sera gouda lub cheddar,
- 15 g mąki bambusowej,
- ćwierć łyżeczki soli,
- ulubione przyprawy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki mieszam do uzyskania jednolitej masy. Papier do pieczenia składam na cztery (tak, żeby powstała bardziej stabilna sztywna “forma”).
- Z ciasta lepię paluchy i układam na przygotowanym papierze.
- Paluchy można posypać grubą solą.
- Piekę air fryer w temp. 160ºC przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem możemy odwrócić paluchy na drugą stronę, żeby zrumienić równomiernie.
- Upieczone paluchy studzę na kratce.