Dodatki możemy zmieniać według uznania, wykorzystać dowolne orzechy, a także niewielką ilość suszonych owoców. Możemy także rozdrobnić ciasto, żeby stanowiło mniej widoczny dodatek.
CIASTO
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- ok. 30 g mąki kokosowej,
- 30 g drobnych wiórków kokosowych,
- 15 g budyniu w proszku bez cukru lub mąki bambusowej,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia, aromat waniliowy, śmietankowy lub karmelowy
MASA
- 200 g naturalnego serka kanapkowego,
- 80 g rozpuszczonego masła,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2 łyżki miąższu kokosowego,
- 3-4 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów) lub migdałowego,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- odrobina soku z cytryny,
- szczypta cynamonu / przyprawy piernikowej,
- aromat rumowy,
- wanilia aromat waniliowy,
- opcjonalnie garść posiekanych orzechów pekan lub migdałów,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Przekładam do formy (u mnie silikonowa okrągła 20 cm). Piekę w air fryer w temp. 160ºC przez ok. 10-12 cm. Na koniec ciasto odwracam i piekę jeszcze przez ok. 3 minuty, żeby zrumienić i dodatkowo wysuszyć.
- Ciasto studzę. W tym czasie łączę składniki na masę. Sprawdzam smak. Ewentualnie dodaję sok z cytryny, słodzik, kakao, cynamon, aromat.
- Do masy możemy dorzuć posiekane orzechy lub migdały, kawałek pokruszonego ostudzonego ciasta. Połowę masy przekładam do formy (może być ta sama, w której piekliśmy ciasto). Na masę kładę pokrojone w paski, kwadraty lub dowolne kształty ciasto. Przykrywam pozostałą częścią masy i posypuję resztą rozdrobnionego ciasta (okruchy).
- Całość chłodzę z zamrażalniku przez ok. 30 minut. Jeśli mamy czas przed podaniem deser możemy zostawić na kilka godzin w lodówce, dzięki temu smaki poszczególnych składników będą wzajemnie znakomicie uzupełniały się.
W odpowiedzi na “KETO BLOK CZEKOLADOWY”
Aksamitny blok czekoladowy z delikatną nutą orzechów – doskonały na spokojne popołudnie przy filiżance herbaty.