SKŁADNIKI
- 200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego ziarnistego*,
- 3 jajka*,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 15-20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 20 g mąki łubinowej, mąki kokosowej lub migdałowej,
- 15-20 g łupiny babki jajowatej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- opcjonalnie ulubione zioła i przyprawy.
*w temperaturze pokojowej
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki przekładam do miski i łączę do uzyskania jednolitej masy..
- Odstawiam na 10 minut, po tym czasie ciasto zgęstnieje.
- Jeśli po tym czasie ciasto nie będzie miało gąbczastej zwartej konsystencji dodaję jeszcze mąkę bambusową lub łupinę babki jajowatej (ok. 5 g). Sprawdzam po kilku minutach. Z ciasta lepię kulki (najlepiej zwilżonymi dłońmi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej robię otwór (najlepiej odwróconą łyżką). Przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać sezamem.
- Piekę w temp. 170ºC góra-dół ok. 15-20 minut następnie w temp. 150ºC i przez ok. 15 minut.
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.