SKŁADNIKI
- 5 jajek,
- 300 g kefiru lub jogurtu,
- 80 g mąki migdałowej,
- 25 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 30 g łupiny babki jajowatej,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- aromat śmietankowy,
- wanilia,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- 180-200 g owoców.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę łyżką lub rózgą. Przekładam do silikonowych foremek do tartaletek (u mnie 6 sztuk). Układam pokrojone owoce. Można posypać pokruszonym twarogiem.
- Foremki układam na blasze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170°C przez pierwsze 15 minut z termoobiegiem, następnie góra-dół przez ok. 20 minut (najlepiej obserwować).
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wyjmuję z foremek.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (6):
- białko 60 g / 10 g,
- tłuszcz 90 g / 15 g,
- węglowodany 33 g / 5,5 g,
- kalorie 1164 kcal / 194 kcal