SKŁADNIKI
- pół kg świeżej flądry,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 6 łyżek mąki, najlepiej kukurydzianej lub panierki kukurydzianej,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia (np. smalec, masło sklarowane, olej kokosowy),
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Filety z flądry myję i osuszam. Posypuję solą i pieprzem. Odstawiam.
- W jednej misce roztrzepuję jajka i śmietanę z przeciśniętymi ząbkami czosnku. W drugiej mieszam mąkę z ziołami.
- Na patelni rozgrzewam olej. Filety z ryby zanurzam najpierw w jajku, a następnie w mące z ziołami.
- Smażę na patelni z obu stron na złoty kolor.
- Podaję z sokiem z cytryny.