SKŁADNIKI
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (może być dobrej jakości pszenna),
- 2-3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich (opcjonalnie),
- 250 g półtłustego twarogu (może być kozi lub owczy),
- 200 g masła,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki szybko łączę. Zagniecione ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowuję i składam dwukrotnie. I tak dwa razy rozwałkowuję i składam.
- Następnie ciasto wykorzystuję według uznania do pasztecików, do ciastek nadziewanych owocami lub serem lub zwyczajnie pokrojonych dowolnych kształtów krakersów posypanych solą, ostra papryką i np. czarnuszką. Piekę ok. 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.