SKŁADNIKI:
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 250 ml gęstego mleczka kokosowego min. 80% ekstaktu z kokosa,
- 3 łyżki mascarpone lub śmietanki 36%,
- solidna garść migdałów (mogą być całe),
- solidna garść orzechów pekan,
- opcjonalnie słodzik,
- wanilia, aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy,
- szczypta soli.
WYKONANIE:
- Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaję mascarpone i mleczko kokosowe. Jeśli masa zacznie warzyć się, a może zdarzyć się taka sytuacja jeśli czekolada będzie zbyt ciepła, wtedy dodajemy trochę mleczka lub mascarpone i mieszamy. Po chwili masa stanie się gładka (zerknij do filmu poniżej).
- Do masy dodaję dowolne orzechy i/lub migdały. Nie muszą być pokrojone. Mieszam, przekładam do tortownicy o średnicy 20 cm i wstawiam do zamrażalnika na ok. 45 minut.
- Dekoruję i kroję. Przechowuję w lodówce.
MAKROSKŁADNIKI:
w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 23 / 1,4 g,
- Tłuszcz 139 / 8,7 g,
- Węglowodany 35 / 2,2 g,
- Kalorie 1509 / 94 kcal.