SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego (np. mielony lub z wiaderka),
- 250 g mascarpone,
- 5 jajek,
- skórka otarta z cytryny,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 3-4 łyżki drobnej mąki kokosowej,
- 2-3 łyżki kakao,
- 150 g rabarbaru lub drobnych owoców,
- gorzka czekolada do dekoracji.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do miski przekładam twaróg, mascarpone, jajka, erytrol, mąkę, masło i skórkę z cytryny. Miksuję do połączenia składników.
- Część ciasta (mniej więcej ⅓) przekładam do mniejszej miski, dodaję kakao i łączę.
- Masę czekoladową przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25 x 30 cm). Następnie masę sernikową. Na wierzch układam rabarbar pokrojony w kostkę.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę początkowo przez ok. 30 minut w temp. 170-180°C, następnie w temp. 140–150°C. Zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.
- Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16)
- białko 128 / 8 g,
- tłuszcz 400 / 25 g,
- węglowodany 64 / 4 g,
- kalorie 4420 / 276 kcal