SKŁADNIKI
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 30 g (ok. 3 łyżek) mąki migdałowej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka erytrolu,
- 40 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki masła,
- wanilia, aromat waniliowy lub śmietankowy.
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni na małym ogniu rozpuszczam tłuszcz.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, dodaję żółtka i ewentualnie słodzik. Ubijam lekko.
- Następnie dodaję wanilię, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie. Ciasto przelewam na rozgrzany tłuszcz. Wierzch posypuję pokrojoną czekoladą. Przykrywam i smażę na małym ogniu.
- Gdy wierzch ciasta zacznie zastygać omlet dzielę na dwie części i składam na pół. Przykrywam i smażę na małym ogniu jeszcze przez kilka minut z obu stron.
MAKROSKŁADNIKI:
w całości / w jednej porcji (jeśli podzielimy na 2):
- Białko 32 / 16 g,
- Tłuszcz 75 / 37,5 g,
- Węglowodany 10 / 5 g,
- Kalorie 858 / 429 kcal.