Składniki:
- 1,5kg mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki),
- 2 pory (jasna część),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki chrzanu,
- ok. 300ml gęstej śmietany,
- 3 łyżki masła.
Wykonanie:
- Dzień wcześniej przygotowuję mięso (wierzch można lekko naciąć na kształt kratki) dokładnie solę i nacieram z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam. Odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na co najmniej 12 godzin.
- Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki i przygotowuję sos.
- Warzywa kroję na mniejsze kawałki. Mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam solą i pieprzem. Polewam mięso z każdej strony, na wierzch układam skrawki masła, przykrywam naczynie i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 80 minut.
- Po tym czasie zdejmuję przykrywkę. Można także polać mięso wytworzonym sosem. I piekę jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyłączam piekarnik lub wyjmuję naczynie z piekarnika i pozwalam, aby mięso doszło do siebie. Kroję po upływie 15 minut. Smacznego!!