Kategorie
Keto pieczywo

CHLEBEK BIAŁKOWY Z AIR FRYER

Pomysł na wykorzystanie białek. Chlebek możemy także upiec w piekarniku lub na patelni. Jest lekki i neutralny w smaku 😉

Ilość użytej maki kokosowej należy dopasować do wagi białek (a ta zależna jest od rozmiaru jajek). Lepiej wsypać mniej, a potem ewentualnie dodać. Ciasto musi być puszyste i zwarte 😉

SKŁADNIKI

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:

WYKONANIE

  1. Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodaję żółtko.
  2. Na koniec stopniowo dodaję sypkie składniki i delikatnie łączę.
  3. Ciasto przekładam na kawałek papieru do pieczenia (najlepiej lekko natłuścić) i przekładam do air fryera.
  4. Piekę przez 15 minut w temp. 160ºC. Następnie chlebek odwracam i piekę jeszcze przez 5 minut.
  5. Studzę na kratce. Kroję po całkowitym zastygnięciu.  
Makroskładniki w całości:
  • białko 28,3 g,
  • tłuszcz 15 g, 
  • węglowodany 3,5 g,
  • kalorie 280 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *