Ilość użytej maki kokosowej należy dopasować do wagi białek (a ta zależna jest od rozmiaru jajek). Lepiej wsypać mniej, a potem ewentualnie dodać. Ciasto musi być puszyste i zwarte 😉
SKŁADNIKI
- 175 g białek (z 4-5 jaj),
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie),
- 10 g mąki bambusowej,
- 15-20 g mąki kokosowej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- opcjonalnie dowolne zioła przyprawy (np. czarnuszka),
- odrobina oliwy do natłuszczenia papieru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodaję żółtko.
- Na koniec stopniowo dodaję sypkie składniki i delikatnie łączę.
- Ciasto przekładam na kawałek papieru do pieczenia (najlepiej lekko natłuścić) i przekładam do air fryera.
- Piekę przez 15 minut w temp. 160ºC. Następnie chlebek odwracam i piekę jeszcze przez 5 minut.
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym zastygnięciu.
Makroskładniki w całości:
- białko 28,3 g,
- tłuszcz 15 g,
- węglowodany 3,5 g,
- kalorie 280 kcal.