CIASTO
- 250 g gęstej śmietany,
- 35 g łupiny babki jajowatej,
- 15 g mielonego złotego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 15 g mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki papryki (opcjonalnie),
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
FARSZ
- ok. 250 g żółtego sera,
- 1 mała cebula,
- ok. 200 g pieczarek,
- 1 nieduża papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła lub oliwy,
- kawałek kiełbasy, wędzonego boczku (opcjonalnie),
- po 1 łyżeczce papryki, bazylii i oregano,
- sól, świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto miksuję do połączenia w jednolitą masę. Odstawiam na ok. 10 minut.
- W tym czasie na patelni smażę wędlinę do farszu, dodaję cebulę i czosnek. Następnie pokrojone warzywa. Gdy całość lekko zrumieni się zdejmuję z ognia.
- Ciasto dzielę na 4 równie części. Placki układam na papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem papieru i nadaję im pożądany kształt okrągłych i płaskich placków.
- Na połowie każdego placka kładę farsz i składam na pół jak pierogi sklejając boki. Wierzch posypuję serem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę (góra-dół) w temp. 170⁰C przez ok. 30 minut.
Makroskładniki w całości / w jednym calzone (4):
- białko ok. 136 / 34 g,
- tłuszcz ok. 231 / 57,8 g,
- węglowodany ok. 33,2 / 8,3 g,
- kalorie 2818 / 704,5 kcal.