SKŁADNIKI
Ziołowy
- 3 jajka (białko i żółtko oddzielnie),
- 3 łyżki mąki migdałowej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy.
Z makiem i czarnuszką:
- 3 jajka (białko i żółtko oddzielnie),
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone),
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki maku,
- pół łyżeczki czarnuszki,
- 2 łyżki masła / smalcu / oleju kokosowego
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę. Na koniec dodaję żółtka. Następnie sypkie składniki. Delikatnie mieszam.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz, przekładam ciasto i rozprowadzam równomiernie.
- Patelnię przykrywam (z niewielką szczeliną) i piekę na bardzo małym ogniu. Po ok. 10-12 minutach odwracam na kilka minut na drugą stronę.
- Kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości (wersja I) nie licząc tłuszczu z patelni:
- Tłuszcz ok. 32 g
- Białko ok. 28 g
- Węglowodany ok. 3 g,
- Kalorie ok. 416 kcal.
Makroskładniki w całości (wersja II) nie licząc tłuszczu z patelni:
- Tłuszcz ok. 28 g
- Białko ok. 26 g
- Węglowodany ok. 3 g,
- Kalorie ok. 375 kcal.