Kategorie
Domowe pieczywo

| NAJPROSTSZY CHLEB ORKISZOWY LUB PSZENNY NA ZAKWASIE

Ten smak… Nie da się tego opisać. Podobny chleb jadłam w dzieciństwie.

Wbrew pozorom, wykonanie zakwasu nie jest aż tak bardzo skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Pisałam o tym w poprzednim poście klik. Z chlebem jest podobnie. W zasadzie robi się sam. A jaka satysfakcja. I co ważne utrzymuje świeżość, przez kilka dni. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 230 g aktywnego zakwasu żytniego*,
  • 0,5 kg mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej,
  • 300 g wody (najlepiej ciepłej, takiej jak do drożdży),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki miodu lub cukru (opcjonalnie).

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.

*zakwas musi wyraźnie być aktywny, czyli buzować w słoiku, wtedy na powierzchni oraz w środku są widoczne pęcherzyki powietrza

WYKONANIE

  1. Zakwas z wodą i miodem/cukrem mieszam. Dodaję pozostałe składniki. Wyrabiam dokładanie. Ciasto jest rzadkie, więc można mieszać je łyżką. Odstawiam w misce na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie ciasto lekko mieszam (takie jakby składanie 2-3 razy). Po kolejnej godzinie czynność powtarzam.
  3. Przekładam do formy (najlepiej sprawdza się naczynie żaroodporne) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami, płatkami owsianymi lub kaszą manną. Odstawiam na 4-5 godzin, chleb musi podwoić objętość. Nie możemy dopuścić do wyschnięcia wierzchu ciasta, bo chleb nie urośnie. Warto przykryć ściereczką lub folią (może być przykrywka od naczynia, w którym będziemy piec chleb).
  4. Przy obecnych upałach można już piec po 3 godzinach. U mnie zazwyczaj, gdy nie mam czasu wieczorem, rośnie całą noc, choć jest to ryzykowna opcja, bo po tak długim czasie chleb może wykipieć z formy, albo opaść. Jeśli decydujemy się na nocne wyrastanie, warto formę z chlebem owinąć folią lub przykryć przykrywką od naczynia i wstawić do lodówki. Wtedy po 12-14 godzinach chleb ocieplam w temperaturze pokojowej, albo w piekarniku nagrzanym do temp. 25-30°C (wcześniej warto chleb skropić go wodą, żeby wierzch nie wysechł). Po upływie 2-3 godzin chleb powinien wyraźnie zwiększyć objętość.
  5. Wyrośnięty chleb piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku ok. 45 minut. Obok chleba umieszczam mniejsze naczynie żaroodporne z wodą. Po upływie 30 minut można chleb przykryć, albo przestawić na niższy poziom, żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu wierzchu (skórka jest potem gorzka w smaku) i zmniejszyć temperaturę do 180-170°C. Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
  6. Studzę na kratce.



 

2 odpowiedzi na “| NAJPROSTSZY CHLEB ORKISZOWY LUB PSZENNY NA ZAKWASIE”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *