Kategorie
Dania obiadowe

PAPRYKARZ Z PĘCZAKIEM

Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno do chleba.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku,
  • 1-2 makrele wędzone (zależy od wielkości i czy chcemy bardzo rybny paprykarz;)),
  • pół szklanki koncentratu pomidorowego,
  • 1 marchewka,
  • pół średniej wielkości selera,
  • kawałek pora (jasna część),
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • szczypta mielonej kolendry,
  • solidna szczypta chili,
  • opcjonalnie drobno posiekana natka pietruszki,
  • pieprz cytrynowy, sól do smaku.

WYKONANIE

  1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wrzucam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Gdy lekko się podsmaży dodaję starte na tarce na drobnych oczkach marchewkę i selera oraz posiekanego pora. Dolewam odrobinę gorącej wody. Duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  3. Następnie wrzucam pęczak. Duszę jeszcze przez kilka minut.  Dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszam dokładnie. Na koniec dodaję dokrojoną makrelę. Ewentualnie doprawiam do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *