SKŁADNIKI:
- 2 szklanki drobno utartej marchewki,
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
- 4 roztrzepane jajka,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżka octu,
- 1,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
do dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z jednej cytryny,
- imbir kandyzowany.
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piekę w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto polewam lukrem uzyskanym po wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny (gdy masa jest zbyt płynna dodaję cukier, gdy zbyt gęsta odrobinę ciepłej wody).
- Dekoruję kandyzowanym imbirem.