Kategorie
Desery

BŁYSKAWICZNE CIASTO MARCHEWKOWE

Pyszne! Wilgotne i niezawodne! Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki drobno utartej marchewki,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 4 roztrzepane jajka,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,

do dekoracji:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • imbir kandyzowany.

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  2. Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  3. Piekę w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
  4. Wystudzone ciasto polewam lukrem uzyskanym po wymieszaniu cukru pudru z  sokiem z cytryny (gdy masa jest zbyt płynna dodaję cukier, gdy zbyt gęsta odrobinę ciepłej wody).
  5. Dekoruję kandyzowanym imbirem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *