SKŁADNIKI na farsz
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
- 200 g twarogu,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz ziołowy.
WYKONANIE
- Kaszę gotuję w osolonej wodzie.
- Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.
- Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, twaróg, jajko, natkę pietruszki i gałkę. Dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.
SKŁADNIKI na ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklana gorącej wody,
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła.
WYKONANIE
- Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
- Ciasto wałkuję, wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie i sklejam.
- Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 5 min.
- Świetnie smakują smażone na patelni.