Kategorie
Dania obiadowe

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Świetnie smakują smażone na patelni, choć tuż po ugotowaniu są również znakomite.

SKŁADNIKI na farsz

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • 200 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz ziołowy.

WYKONANIE

  1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.
  3. Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, twaróg, jajko, natkę pietruszki i gałkę. Dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

SKŁADNIKI na ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklana gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła.

WYKONANIE

  1. Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
  2. Ciasto wałkuję, wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie i sklejam.
  3. Pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 5 min.
  4. Świetnie smakują smażone na patelni. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *