SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior,
- 1 por (głównie biała część),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 litry rosołu,
- duża garść pokrojonego kopru,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
opcjonalnie:
- grzanki
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Kalafior dzielę na dwie równe części. Jedną część kroję na mniejsze kawałki (różyczki).
- Pora kroję w plastry, a obrane ziemniaki w kostkę.
- Rosół podgrzewam w garnku. Do gotującego rosołu dodaję połowę niepokrojonego kalafiora. Gotuję go przez 8-10 minut. Następnie ugotowanego kalafiora wyjmuję z wywaru. Umieszczam w misie miksera i miksuję z kilkoma łyżkami rosołu. Odstawiam.
- Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję pora i pokrojony w czosnek, po kilku minutach ziemniaki. Smażę przez parę chwil na średnim ogniu często mieszając.
- Do wywaru dodaję warzywa z patelni i pokrojonego wcześniej kalafiora. Gotuję pod przykryciem ok. 10 minut.
- Po tym czasie zupę zagęszczam zmiksowanym kalafiorem. Doprawiam śmietaną, solą, pieprzem i pokrojonym koprem. Zupę można podać z grzankami.