Kategorie
Desery

TORT TRUSKAWKOWY JAK U MAMY

Tort z masą jaką pamiętam z dzieciństwa.

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Według mnie teraz smakują najlepiej. Są przesłodkie i bardzo soczyste. Dziś przedstawiam tort z masą jaką pamiętam z dzieciństwa. Dosyć ciężką, ale smaczną i delikatnie orzeźwiającą za sprawą dodanych truskawek.


SKŁADNIKI NA BISZKOPT (na tortownicę ok. 20-22cm):

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  •  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)*

*biszkopt wyrasta (zazwyczaj) bez dodatku proszku do pieczenia.

WYKONANIE

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę (masa musi być lśniąca). Potem stopniowo dodaję cukier i wciąż ubijam. Następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
  2. Obie mąki przesiewam (ewentualnie dodaję proszek do pieczenia) i bardzo delikatnie łączę z ubitą masą. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód!). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160°-170°C około 35-45 minut (do suchego patyczka).
  3. Po upieczeniu tortownicę z ciastem rzucam z wysokości około pół metra na podłogę. Następnie studzę w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i kroję na 3 blaty.

SKŁADNIKI NA KREM

  • 250g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 300-500g dojrzałych truskawek,

WYKONANIE

Mikserem ucieram masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie  stopniowo dodaję pokrojone truskawki. Blaty tortu nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *