SKŁADNIKI NA CIASTO
- 400 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania),
- 20 g drożdży,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 40 g miękkiego masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 30 g cukru.
- 200 ml ciepłego mleka
DODATKOWO
- 2 budynie śmietankowe ugotowane w 3 szklankach mleka z 2-3 łyżkami cukru
- 1 kg pokrojonych truskawek
KRUSZONKA
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
WYKONANIE
- Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Przelewam do wgłębienia w mące. Odstawiam na 20 minut.
- Po upływie tego czasu mieszam resztę składników z powstałym zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
- Truskawki myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na połówki lub ćwiartki.
- Składniki na kruszonkę łączę.
- Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę z piecyka wyłożoną papierem do pieczenia. Kilkakrotnie nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
- Budyń rozkładam na cieście. Następnie gęsto układam truskawki. Posypuję kruszonką.
- Ciasto piekę około 35 minut.