Kategorie
Desery

Ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami

Idealne połączenie. Ciasto drożdżowe, budyń śmietankowy, truskawki i kruszonka. Przepyszne!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 400 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania),
  • 20 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 30 g cukru.
  • 200 ml ciepłego mleka

DODATKOWO

  • 2 budynie śmietankowe ugotowane w 3 szklankach mleka z 2-3 łyżkami cukru
  • 1 kg pokrojonych truskawek

KRUSZONKA

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE

  1. Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Przelewam do wgłębienia w mące. Odstawiam na 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu mieszam resztę składników z powstałym zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
  3. Truskawki myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na połówki lub ćwiartki.
  4.  Składniki na kruszonkę łączę.
  5.  Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę z piecyka wyłożoną papierem do pieczenia. Kilkakrotnie nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
  6.  Budyń rozkładam na cieście. Następnie gęsto układam truskawki. Posypuję kruszonką.
  7.  Ciasto piekę około 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *