Kategorie
Dania obiadowe

PIECZONA GĘŚ Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Podobno najzdrowsze mięso drobiowe to gęsina. Moja propozycja to gęś klasyczna z kapustą kiszoną. Wystarczy upiec ziemniaki i obiad gotowy:)

SKŁADNIKI

  • 1 gęś ok. 3,5 – 4kg,
  • 2 cebule,
  • 1kg kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2-3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól,

WYKONANIE

  1. Gęś oczyszczam z nadmiaru tłuszczu i usuwam kuper i skrzydła. Zostawiam na noc w osolonej wodzie.
  2. Następnego dnia przygotowuje farsz. Kapustę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucam pokrojony w kostkę tłuszcz z gęsi. Gdy się mocno wytopi dodaję cebulę, a gdy się lekko zeszkli kapustę.
  3. Smażę od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta lekko zmięknie dodaję koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, łyżkę majeranku, kminek i łyżeczkę pieprzu ziołowego. Smażę jeszcze ok. 5 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
  4. Gęś odsączam z wody. Nadziewam farszem z kapusty. Otwór zamykam za pomocą wykałaczek. Podobnie robię z miejscem po szyi gęsi. Gęś lekko posypuję solą, pozostałym majerankiem i pieprzem ziołowym. Układam w naczyniu do pieczenia z przykrywką. Na gęsi układam skrawki masła klarowanego. Odstawiam na 1-2 godziny.
  5. Następnie przykryte naczynie z gęsią wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika. Po godzinie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 2,5 – 3 godziny w zależności od wagi gęsi – przyjmując, iż na każdy kilogram przypada 1 godzina pieczenia.  Po upływie czasu sprawdzam czy widelec lekko wchodzi w mięso. Jeśli nie, piekę jeszcze ok. 0,5 godziny. Jeśli tak, piekarnik wyłączam i zostawiam w nim gęś na 15-20 minut. Po tym czasie gęś dzielę na porcję i podaję.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *