Kategorie
Dania obiadowe

CHLEB JAGLANO-GRYCZANY

SKŁADNIKI:

  • 250g kaszy jaglanej,
  • 250g  kaszy gryczanej niepalonej (można połączyć z paloną, ale nie więcej niż pół na pół),
  • 0,5 szklanki dowolnych dodatków (np. połączenie siemienia lnianego, nasion chia,  ziaren słonecznika, ziaren dyni, maku).
  • 1,5-2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej,

opcjonalnie przyprawy:

  • łyżka kopru włoskiego,
  • łyżka czarnuszki.

WYKONANIE:

  1. Obie kasze płuczę na sicie. Przesypuje do miski i zalewam wodą (w takiej ilości, żeby kasza była 2-3cm pod powierzchnią wody). Odstawiam na 24 godziny (w tym czasie sprawdzam czy ilość wody jest wystarczająca, ewentualnie uzupełniam). Przy obecnych temperaturach namoczoną kaszę najlepiej trzymać w lodówce w przeciwnym wypadku może sfermentować i chleb nie wyjdzie.
  2. Po tym czasie kasza stanie się miękka (łatwo ją rozgnieść między palcami), a woda mętna. Nadmiar wody odlewam. Zostawiam jedynie taką ilość, żeby przykrywała kaszę. Dodaję sól i blenduję. Można zblednować do uzyskania jednolitej masy lub częściowo i pozostawić całe ziarenka kaszy. Dodaję dowolne dodatki i przyprawy. Mieszam dokładnie. Przelewam do formy (może być naczynie żaroodporne) wyłożonej papierem do pieczenia (lub dwóch mniejszych np. keksówek) i odstawiam na 3-4 godziny.
  3. Piekę w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok 1 godziny (upieczony chleb lubi pękać na wierzchu to znak, że już jest gotowy). Po upieczeniu chleb studzę na kratce, wcześniej odklejam papier.
  4. Podobnie jak chleb gryczany, ten chleb najlepiej smakuje z masłem, gdy jest jeszcze ciepły. W  następnych dniach kromki chleba przed podaniem można podpiec w piekarniku lub na suchej patelni. Chleb przechowuję do 7 dni w lnianej ściereczce w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *