Kategorie
Domowe pieczywo

CHRUPKIE PIECZYWO Z CZARNUSZKĄ

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 łyżki mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista),
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki nasion dyni,
  • 3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote),
  • 3 łyżki sezamu,
  • 0,5 łyżki nasion czarnuszki,
  • 1/4 łyżeczki soli (u mnie himalajska),
  • papryka ostra mielona (opcjonalnie),
  • 3/4 szklanki ciepłej wody.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki mieszam. Odstawiam na parę minut. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję cienko. Następnie za pomocą noża kroję w kratkę tworząc dowolnej wielkości kromki. Tak, żeby między każdą powstał odstęp 2-3 mm. Ewentualnie wierzch posypuję ostrą mieloną papryką. Piekę w nagrzanym do 170ºC piekarniku 15-20 minut (musi być rumiane). Po wystudzeniu (łatwiej zdjąć z blachy) chrupię same lub z czymś co lubię.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *