SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 3 łyżki mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista),
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki nasion dyni,
- 3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote),
- 3 łyżki sezamu,
- 0,5 łyżki nasion czarnuszki,
- 1/4 łyżeczki soli (u mnie himalajska),
- papryka ostra mielona (opcjonalnie),
- 3/4 szklanki ciepłej wody.
WYKONANIE
Wszystkie składniki mieszam. Odstawiam na parę minut. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję cienko. Następnie za pomocą noża kroję w kratkę tworząc dowolnej wielkości kromki. Tak, żeby między każdą powstał odstęp 2-3 mm. Ewentualnie wierzch posypuję ostrą mieloną papryką. Piekę w nagrzanym do 170ºC piekarniku 15-20 minut (musi być rumiane). Po wystudzeniu (łatwiej zdjąć z blachy) chrupię same lub z czymś co lubię.