Kategorie
Dania obiadowe

SCHAB NA PARZE

Parowar to świetne urządzenie. Można bez końca odkrywać smak znanych potraw na nowo. Dzięki niemu odkryliśmy delikatny, kruchy i aromatyczny schab. Jest smacznie, pożywnie i zdrowo. Tak jak lubię najbardziej.

Oczywiście do schabu w takim wydaniu najlepsze są ziemniaki na parze, które można ugotować na wyższej tacce* i mieć dwie pieczenie na jednym ogniu, a raczej na jednej parze;)

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry schabu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • odrobina oleju,
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek,

WYKONANIE:

  1. Mięso myję i osuszam. Lekko rozbijam. Z każdej strony posypuję delikatnie pieprzem.
  2. Czosnek kroję w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu. Każdy kawałek mięsa smażę krótko z obu stron (żeby pozamykać pory mięsa, dzięki czemu jest ono soczyste),
  4. Do pojemnika na przyprawy w parowarze wsypuję kolendrę. Schab układam na tackach parowaru, posypuję majerankiem i przykrywam plasterkami czosnku. Mięso gotuję ok. 30-40 minut (zależy od parowaru, u mnie 40 minut).
  5. Przed podaniem układam na mięsie skrawki masła lub polewam oliwą z oliwek. Solę do smaku.

*Jeśli do schabu robię ziemniaki na parze, układam je na wyższej tacce dopiero wtedy, gdy do końca gotowania zostało jeszcze ok. 20 minut, żeby ziemniaki nie były zbytnio rozgotowane.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *