SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżka majeranku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz (u mnie ziołowy).
WYKONANIE:
- Opłukaną kaszę gotuję w osolonej wodzie (woda w podwójnej porcji do ilości kaszy).
- Cebulę kroję drobno i smażę na oleju.
- Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę i gałkę. Mieszam i smażę przez kilka chwil. Na koniec dodaję jajko i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i odstawiam do wystudzenia.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki,
- ok. 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- sól do smaku (u mnie solidna szczypta).
oraz do posmarowania pierogów białko z jajka.
WYKONANIE:
- Mąkę z masłem, solą i gorącą wodą łączę. Na koniec dodaję jajko i wyrabiam elastyczne i gładkie ciasto.
- Ciasto wałkuję, wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie i dokładnie sklejam.
- Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym białkiem. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia, po upływie ok. 10 minut pierogi można odwrócić na drugą stronę, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron.
- Pierogi podaję z prostym sosem jogurtowym: jogurt łączę z olejem lnianym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!