SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1 jajko,
- 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
- 120-130 g mąki migdałowej,
- 2-3 łyżki słodziku,
- wanilia lub aromat waniliowy,
- szczypta soli.
MASA
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 300 ml mleczka kokosowego (lub innego),
- 1 łyżka budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego,
- 2-3 łyżki słodziku,
- 80 g masła,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- wanilia lub aromat waniliowy,
- sok z połowy cytryny.
- garść owoców (np. borówki),
- kakao do posypania.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania miękkiej masy. Przekładam do silikonowej formy do tart. Piekę góra-dół w temp. 160ºC przez ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować).
- Mleko podgrzewam. Żółtka, jajko, budyń w proszku, słodzik blenduję i dodaję do gotującego mleka. Mieszam, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Na koniec dodaję masło, sok z cytryny, aromat/wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zostawiam do ostudzenia.
- Następnie masę budyniową przekładam na upieczony spód. Dekoruję owocami. Zostawiam w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
- Przed podaniem posypuję kakako lub rozpuszczoną czekoladą.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (14):
- białko 63 / 4,5
- tłuszcz 280 / 20 g
- węglowodany 26 / 1,9 g
- kalorie 2886 / 206 kcal.
4 odpowiedzi na “KETO TARTA BUDYNIOWA Z OWOCAMI”
Na jaką średnicę formy są proporcje? 🙂
Forma ok. 24-26 cm 😊
Zrobione i zjedzone w ekspresowym tempie 😅 przepyszne 🥰
Dziękuję, cieszę się, że smakowało 🥰🫶