SKŁADNIKI
- 600 g kapusty kiszonej,
- 200 g zielonej soczewicy,
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
- 120 g wędzonego boczku,
- sól, majeranek, papryka wędzona, pieprz ziołowy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Kapustę przekładam do garna, zalewam wodą (jedynie do przykrycia kapusty) i gotuję na małym ogniu przez ok. 2 godzin.
- Soczewicę gotuję w oddzielnym garnku do całkowitej miękkości. Po ugotowaniu odcedzam.
- Na patelni smażę boczek i cebulę, aż się zrumienią. Do kapusty (jeśli po ugotowaniu jest zbyt wodnista wcześniej odcedzam) dodaję soczewicę, zawartość patelni, masło oraz przyprawy i mieszam. Całość gotuję na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Makroskładniki w jednej porcji ok. 300 g:
- białko 9,76 g,
- tłuszcz 28,4 g,
- węglowodany 15,2 g,
- kalorie 360 kcal.