SKŁADNIKI
- 8 jajek,
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju (u mnie z awokado),
- 450-500 g rozdrobnionego szpinaku,
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego (Twój smak, Almette, Łaciaty itp.),
- 250 g żółtego twardego sera,
- 125 g mozzarelli,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Mrożony szpinak rozmrażam. Jeśli dysponujemy świeżym wystarczy przez kilka minut podgrzewać na lekko natłuszczonej patelni.
- Jajka i olej miksuję i smażę naleśniki.
- Do szpinaku dodaję serek kanapkowy, czosnek, sól i pieprz. W naczyniu do pieczenia (można wcześniej natłuścić) układam pierwszą warstwę naleśników. Naleśniki możemy wcześniej pokroić na kształt klasycznego makaronu do lazanii lub ułożyć jako krążki.
- Na warstwę naleśników rozsypuję część startego żółtego sera. Następnie kładę część farszu szpinakowego. Przykrywam drugą warstwą naleśników, ponownie ser i farsz. I tak postępuję do wykorzystania farszu i naleśników.
- Wierzch posypuję startą mozzarellą i żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30 minut w temp. 180ºC.
- Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na ok. 15, dzięki temu łatwiej pokroimy naszą zapiekankę.
Makroskładniki w całości:
- białko ok. 172 g
- tłuszcz ok. 188 g
- węglowodany ok. 21 g,
- kalorie ok. 2489 kcal.