
SKŁADNIKI
- pół kg dobrego polskiego czosnku,
- 1 l przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżką soli,
- ziele angielskie, liście laurowe,
- w sezonie letnim dodaję korzeń chrzanu i liście kopru.
WYKONANIE
Ząbki czosnku obieram i kroję wzdłuż lub w plastry. Układam w wyparzonych słoikach, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Zalewam wodą z solą. Czosnek musi być przykryty wodą. Zakręcam wyparzonymi zakrętkami. I odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Potem przestawiam do lodówki na co najmniej 2 tygodnie. Kiszony czosnek dodaję do sałatek lub po prostu zjadam;) A sok wypijam w celu odbudowania naturalnej flory bakteryjnej 🙂
P.S. Ciekawych rozwiązania zagadki dlaczego czosnek zzieleniał odsyłam do jej wyjaśnienia 😉 KLIK