Kategorie
Dania obiadowe

DROŻDŻOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Babcine i smaczne ciasto drożdżowe. Trudno poprzestać na jednym kawałku…;)

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 250 ml mleka (ja użyłam sojowego),
  • 80 g masła,
  • 5-6 łyżek cukru lub innego słodziłdła (poza erytrolem, który podobno  nie współpracuje z drożdżami),
  • 35 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1 kg śliwek węgierek lub innych owoców

kruszonka

  • 200g mąki,
  • 150g masła,
  • 100 ksylitolu, cukru lub ulubionego słodzidła.

Składniki łączę i odstawiam do lodówki.

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiewam do miski. Pośrodku robię dołek. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Przelewam do wgłębienia w mące. Odstawiam na 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu mieszam resztę składników z powstałym zaczynem. Ciasto dobrze wyrabiam (ok. 10 minut robotem kuchennym) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (ciasto musi podwoić objętość).
  3. W tym czasie myję śliwki, osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę na połówki pozbywając się pestek.
  4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C.
  5.  Ciasto przekładam na blachę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk można je oprószyć bardzo delikatnie mąką.
  6.  Na cieście układam śliwki (skórką do dołu).  Posypuję kruszonką.
  7.  Ciasto piekę około 35-40 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *