
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki (ja połączyłam gryczaną, owsianą i orkiszową) plus mąka do podsypania,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
- 200 g masła,
- 70 g słodzidła (u mnie ksylitol),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- solidna szczypta mielonego imbiru,
- szczypta soli.
WYKONANIE:
Jajko roztrzepuję z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę siekam z masłem. Wszystko razem zagniatam. Przez godzinę chłodzę w lodówce*. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam różne kształty. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10 minut). Smacznego!
*proces chłodzenia można pominąć, gdy nie mamy czasu