Kategorie
Dania obiadowe

CIASTKA KORZENNE

Idealne na chłodne dni. Rozsiewają w domu zapach Bożego Narodzenia. I bardzo uzależniają…

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki (ja połączyłam gryczaną, owsianą i orkiszową) plus mąka do podsypania,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • 200 g masła,
  • 70 g słodzidła (u mnie ksylitol),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • solidna szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta soli.

WYKONANIE:

Jajko roztrzepuję z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkę siekam z masłem. Wszystko razem zagniatam. Przez godzinę chłodzę w lodówce*. Ciasto rozwałkowuję i wykrawam różne kształty. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku aż ciasteczka lekko się zrumienią (około 10 minut). Smacznego!

*proces chłodzenia można pominąć, gdy nie mamy czasu 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *