SKŁADNIKI NA CIASTO
- 570 g mąki orkiszowej,
- 30 g otrębów owsianych,
- 300 g letniej wody,
- 40 g świeżych lub 15-20 g suszonych drożdży,
- szczypta słodu (miód, ksylitol)
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI NA MASŁO ZIOŁOWE
- 120 g miękkiego masła (może być także masło sklarowane),
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- pół łyżeczki soli.
WYKONANIE
- Do miski wsypuję mąkę i otręby. Robię po środku wgłębienie, w którym umieszczam słód i drożdże. Dodaję ciepłą wodę i mieszam dokładnie (tylko to co jest w dołku).
- Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
- Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto ok. 10-15 minut. Musi być sprężyste. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto podwoi objętość.
- W tym czasie kroję drobno cebulę oraz czosnek. Mieszam z masłem, ziołami i solą. Ciasto rozwałkowuję na cienki duży placek.
- Placek smaruję masłem ziołowym. Kroję na długie paski o szerokości ok. 6 cm. Składam w harmonijkę i ustawiam pionowo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Piekę w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż chlebek będzie rumiany.