Kategorie
Domowe pieczywo

| ZIOŁOWY CHLEB DO RWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO

SKŁADNIKI NA MASŁO ZIOŁOWE

WYKONANIE

  1. Do miski wsypuję mąkę i otręby. Robię po środku wgłębienie, w którym umieszczam słód i drożdże. Dodaję ciepłą wodę i mieszam dokładnie (tylko to co jest w dołku).
  2. Odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
  3. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto ok. 10-15 minut. Musi być sprężyste. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto podwoi objętość.
  4. W tym czasie kroję drobno cebulę oraz czosnek. Mieszam z masłem, ziołami i solą. Ciasto rozwałkowuję na cienki duży placek.
  5. Placek smaruję masłem ziołowym. Kroję na długie paski o szerokości  ok. 6 cm. Składam w harmonijkę i ustawiam pionowo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  6. Piekę w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż chlebek będzie rumiany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *